Biem Hukuk

SİBER TACİZ SUÇTUR

SİBER TACİZ SUÇTUR

UNUTMA! SİBER TACİZ SUÇTUR!

Türkiye’de sosyal medyada yaşanan tehditler, her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu tehditler de politik söylem, cinsel kimlik, cinsel yönelim, dini söylem ve dış görünüş söylemleriyle ön plana çıkıyor. Online tehditler içerisinde en rahatsız edici olanlar ise kişisel itibar zedelenmesi, mesleki itibar kaybı, kadın-erkek ayrımcılığı, siber zorbalık ve ayrımcılık… Söz konusu eylemlerin suç olarak nitelendirileceğini aktaran Avukat Mustafa Bilgehan Çalık, “Her şeyden önce kullanıcılar tarafından bu eylemlerin suç olduğu bilinmelidir. Suçun elektronik yolla gönderilen ses, görüntü, kısa mesaj veya herhangi bir mesajlaşma yöntemiyle işlenmesi halinde bu ağırlaştırıcı neden uygulanabilecektir. Sanıldığının aksine bu eylemler şikâyete bağlı olmaksızın soruşturulmaya başlanmakta ve yargılama neticesinde de suç sabit görülürse ceza artırımına gidilmektedir” dedi.

‘HAKKINIZI KULLANIN’

Artık hayatımızın bir parçası olan siber zorbalığın kanuni yaptırımlara tabi olduğunu kaydeden Avukat Çalık, “Bu tarz suçlar kişisel hak ve özgürlüklerin ihlaline yöneliktir ve bu fiiller Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan birden fazla farklı suçu oluşturabilirler. Hafife alınmayacak bir mesele olmakla birlikte, örneğin TCK’nın 123’ncü maddesinde yer alan ‘Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma’ suçu dahi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörmektedir. Siber taciz, eğer cinsellik içeriyorsa, TCK’nın105’inci Maddesi’nde düzenlenen cinsel taciz suçu kapsamında değerlendirilecektir, fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde ise bu suçun cezası ağırlaştırılacak, yine fiilin elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanılarak işlenmesi sebebiyle cezanın yarı oranında ağırlaştırılmasına neden olacaktır. Maalesef ülkemizde internetin suç işlemek için en rahat platform olduğu algısı hâkim ve bu algı her yaş grubunda mevcut. Bilhassa 13 ila 55 yaş grubundan her yaştan bu vb. eylemleri gerçekleştiren profillere rastlanmakta. 2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre; kadınların online ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre 27 kat daha fazla. Geri adım atılmamalı, siber eylemi gerçekleştirenin kim olduğunun tespitinin zorluğu veyahut mesaj gibi içeriklerin delil olarak değerlendirilemeyeceği inancıyla deliller kaybedilmemeli ve şikayet hakkının kullanılmasından kaçınılmamalıdır. İlgili makamlara başvurarak tacizde bulunan kişi hakkında uzaklaştırma ya da koruma da talep edebilir” diye konuştu.

Uzmanlara göre; tacize maruz kalanların yüzde 28’i daha az çevrim içi olmayı seçerken, yüzde 75’i ise sosyal medya alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtiyor.


Yorumlar


    Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol !



Yorum Yap