Biem Hukuk

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

Maddi hasarlı trafik kazası sonrası aracın kaza öncesi ikinci el satış piyasa değeri ile hasar gördükten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka araç değer kaybı denmektedir.

Kaza sonrasında hasar gören aracınızı orijinal parçalar ile aslına uygun olarak tamirini gerçekleştirseniz dahi bu hasar geçmişi Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (Tramer) kayıtlarına geçecektir ve aracınızın ikinci el piyasasında talep edilebilirliği önceki haline göre azalacaktır.

Söz konusu haksız fiilinden kaynaklı araç değer kaybı zararının giderilmesi için kusursuz veya daha az kusuru olan taraf kendisinden daha çok kusurlu veya tam kusurlu olan tarafa (ya da sigortacısına) talepte bulunabilecektir.

DEĞER KAYBINI TALEPLERİNDE KESİN SÜRE NEDİR?

Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilebilmektedir. Alacak hakkınızı zamanaşımı sebebiyle kaybedebilirsiniz. Bu sebeple en kısa süre içinde zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımı süresinin işlemesini durdurmalısınız. Aksi izah olduğu üzere bu hakkınız geri dönüşü olmayacak şekilde kaybolacaktır.

HANGİ HALLERDE DEĞER KAYBI TALEP EDİLEMEZ?

Değer kaybı tazminatı talebinde bulunmadan evvel bilmeniz gereken en önemli hususlardan birisi, aracınızda hasar gören parça veyahut parçalar grubunun daha önceden hasara uğramamış veyahut yenileme işlemine tabi tutulmamış olmasıdır. Aksi halde değer kaybı tazminatı alınamamaktadır.

Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta, plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı hasarları değer kaybı teminatı kapsamı dışında tutulmaktadır.

Ağır hasar kaydına sahip olan, çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlar için değer kaybı bedeli alınamamaktadır.

Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, test aracı, koleksiyon ve antika sayılan araçlardaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri ve tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçları için değer kaybı bedeli alınamamaktadır.

Motorlu bisikletlerin kullanılmasından kaynaklanan zararlar teminat dışında kalmaktadır.

Araç kilometresi 165.000 üzerinde ise değer kaybı tazminatı alınamamaktadır.

Maddi hasarlı trafik kazasında, tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha fazla kusuru olan taraftan değer kaybı zararı talep edilebilmektir.

Aracınız maddi hasarlı trafik kazasına karışmış ise, hak kaybına uğramamak için bir an evvel sigorta şirketine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Uygulamada sigorta şirketleri aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları, araç sahipleri tarafından bu yönde talep gelmedikçe kendileri durumu gözeterek ödememektedirler. Bu sebeple değer kaybı alanında uzman bir avukat desteği ile sigorta şirketlerine karşı işlemlerinizi takip ettirerek hak kaybı yaşamanızın önüne geçebilirsiniz.

ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI HESAPLAMALARI

Araç değer kaybı tazminatı hesaplaması Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan yöntemler aracılığıyla hesaplanmaktadır.

Hesaplamaya etki eden faktörler:

  • Aracın kilometresi
  • Marka ve model bilgisi
  • Hasar geçmişi ve niteliği
  • Kusur durumu
  • Üretim yılı
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Aracın pazar değeri

Biem Hukuk & Danışmanlık Ofisi olarak; uzman ekibimiz ile trafik kazaları sonrası aracınızda oluşan değer kaybına başvuru ve değer kaybı tazminatını geri alma konusunda destek vermekteyiz. Kısa süre içinde sonuçlanan bu işlemler, konusunda uzman ekibimiz tarafından takip edilmektedir. Araç değer kaybı tazminatı hesaplamaları için 2021 yılında geçerli şartlar yukarıda izah edilmiştir. İletişim numaralarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Yorumlar


    Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol !



Yorum Yap