Biem Hukuk

İKİNCİ EL ARAÇ SATIN ALIRKEN NOTER İŞLERİ NASIL OLMAKTADIR? NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

İKİNCİ EL ARAÇ SATIN ALIRKEN NOTER İŞLERİ NASIL OLMAKTADIR? NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

İKİNCİ EL ARAÇ SATIN ALIRKEN NOTER İŞLERİ NASIL OLMAKTADIR? NASIL YÜRÜTÜLMEKTEDİR?

Birçok alım-satım işlemlerinde olduğu gibi ikinci el araba satışlarında da işlemler noterliklerde gerçekleşmektedir. Ancak noterlik işlemlerinin aksamdan ilerlemesi ve aynı gün tamamlanabilmesi için evraklarınızın eksiksiz olması gerekmektedir. Aksi halde eksik belge olduğunun tespit edilmesi durumunda, bir anda kendinizi alınması ve onaylatılması gereken evrakların farklı yerlerde olması sebebiyle oradan oraya koştururken ve bazı resmi dairelerin kapanış saatlerine yetişmek için çabalarken bulabilirisiniz.

Bu yazımız başlığı altında ikinci el araç satın alırken satarken noterdeki işlerin nasıl yürüdüğünü basit ve anlaşılır bir şekilde sizlerle paylaşmak istedik.

Noter Öncesi Hazırlık İşlemleri Nelerdir?

Noter satışı öncesi yapılacak hazırlıklar daha çok araç satıcılarını ilgilendirmektedir. Zira bazı işlemler gerçekleştirilmediğinde noterliklerce araç satışı kesin suretle yapılamamaktadır. Bu işlemler kısaca: 

Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Cezası Kontrolü,

Aracınızın ödenmemiş motorlu taşıt vergisi var ise satışı tamamlayamazsınız. Bir diğer hususta aracınıza ait ödenmemiş trafik cezası bulunmaması gerektiğidir. Tüm trafik cezaları ödenmez ise araç satışı gerçekleştirilemez. 

TÜVTÜRK Araba Muayene Sorgulama.
Aracınızın muayenesi bitmiş ise ve henüz yeni muayeneye sokmadıysanız aracınızın noterlikte satışını yapamazsınız. Aracınızı muayeneden geçirmelisiniz. Ancak aracınızın devam eden bir muayene belgesi bulunuyorsa ve süresi henüz dolmadıysa muayene yaptırmanıza gerek yoktur. 

Noterlikte Yapılan İşlemler Nelerdir?

        1- Gerekli belgelerin temini ve kontrolü:

  • Tescil belgesi (ruhsat) ya da tescile ilişkin geçici belge,
  • Trafik Belgesi,
  • Geçerli bir kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, ehliyet, avukat kimliği, pasaport vs.)
  • Vekâleten yapılan işlemlerde vekâletnameler,
  • Araç tüzel kişiliklere satılacaksa vergi numarası ve imza sirküleri,
  • Bazı durumlarda plaka.

    2- Alıcı ve satıcının kimlik ve ehliyetlerinin kontrolü,
    3- Aracın satış devir ve tesciline engel bir durumu olup olmadığının kontrolü,
    4- Satış sözleşmesinin hazırlanması,
    5- Alıcının, satıcının ve noterin sözleşmeyi imzalaması,
    6- Satışın ve aynı anda tescil işleminin gerçekleştirilmesi,
    7- Yeni sahipler adına düzenlenmiş tescile ilişkin geçici belgenin düzenlenmesi,
    8- Gerekli evrakın alınması,
    9- Varsa seferberlik görev emrinin alıcıya tebliğ edilmesi.

Araç Satışı Esnasında Para Alışverişi Nasıl Yapılmalıdır?

Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki satışa konu aracın ödemesinin banka yoluyla yapılması en garanti yöntem olacaktır. Burada dikkat edilecek husus, paranın hesabınıza araç satışını üzerine alacak kişi veyahut şirket tarafından gönderilmesidir. Aracın satışını yani ruhsatını üzerine alacak kişiden gelmeyen banka ödemeleri sizi kanunen garanti altına almaz. 

Araç Satış Bedelini Ödeyen ile Araç Satışını Devralan Farklı Olursa Ne Olur?

Uygulamada bu şekilde dolandırıcılık yapılmakta, satış anında aracın satışını üzerine alan kişiler yani alıcılar, satıcıya kendi hesapları dışında ve vekalet ilişkileri bulunmayan kimseler üzerinden para göndermektedirler. Satıcılar aracın parasının kendilerine ödendiğini düşünerek noterde, “paramı aldım, satışı veriyorum” diyerek araç satış sözleşmesini imzalayıp araç satış devrini vermektedirler. Ancak burada aracın satışı, para ödeyene yapılmamakta, para ödemeyen bir kimseye noterde paramı aldım denerek araç devri gerçekleştirilmektedir. Daha sonrasında her şeyden habersiz araç satıcıları, hiç tanımadıkları bir kişinin kendilerine gönderdikleri ihtarname ile “size araç bedelini göndermeme rağmen, aracın ruhsat devrini üzerime vermediniz, paramı iade edin “benzeri talepler ile karşılaşmakta, durumun davalık hale gelmesi halinde de haksız çıkarak hem tüm parayı iade etmek zorunda kalmakta hem de dava masrafları ve avukatlık ücretlerine katlanmak zorunda kalmaktadırlar. Üstelik araçlarını da bedava birine devretmiş halde kendilerini bulmaktadırlar. Böyle acı tablolarla karşılaşmamak için satışın banka kanalı üzerinden ve devri gerçekleştiren tarafların bizzat kendilerine ait banka hesapları arasında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşmanız halinde araç satışı avukatlık işler için Biem Hukuk & Danışmanlık olarak sizlere destek vermekteyiz. İzmir araba satışı şikâyet avukat dava gibi sorularınıza cevap vermekteyiz. 

Araç Satış Bedeli Bankadan Nasıl Gönderilir

Ödeme açıklamasına aracın 17 haneli şasi bilgisinin yazılması daha güvenli olacaktır. Örneğin “SJSFEK22R45633478 ARAÇ STS BDL” vb. açıklamalar daha güvenilir olacaktır. Vekaletname ile satışın gerçekleştiği durumlarda, araç satış bedelini ya aracın devrini üzerine alacak olan kişi ödemelidir veyahut onun adına vekaletname ile satışı tamamlayacak kişi ödemelidir. Şayet ödemeyi vekaletname ile satışı yapan kişi, kendine vekalet veren adına gerçekleştirecek ise ödeme açıklamasına ALICININ TC numarasının yazılması, örneğin “11223344556 ADINA VK. STS BDL” güvenilir olandır.

Noter Araç Satış Masraflarını Hangi Taraf Öder?

  • Noter satış masrafının tamamını alıcı öder.

Noter Araç Satış Anında Plaka Değişikliğini Bildiriniz

Plaka değişimi istenen durumlarda, ruhsat devir işlemleri devam ederken bu talebinizi bildirmeniz ve ek ödeme yapmanız gerekir. Ayrıca plaka değişikliği istiyorsanız, satın alacağınız araç üzerinde bulunan 2 adet plaka yanınızda bulunmalıdır.

Araç Satın Alırken Özel Plaka Almak İsteyenler Ne Yapmalıdır

Yeni satın alacağınız aracınızın plakasının sizin için özel olan harfleri içeren bir plaka olmasını istiyorsanız (örneğin 34 BJK … 34 EDA … vb.), bu gibi durumlarda satış öncesi trafik tescil bürolarına giderek plaka seçmeli ve seçme bedeli ücretini ödeyerek ayırtmalısınız. Daha sonra bu ayırttığınız plaka bilgisini noterliğe iletmeli ve satış esnasında yeni plakanızın bu plaka olmasını sağlamalısınız.

Noter Sonrası İşlemler Nelerdir?

Noter işlemlerinizi tamamladıktan sonra birkaç işlem daha yapmanız gerekmektedir.

  • 15 gün içinde ilgili tescil bürosundan belgenizi elden alabilirsiniz. Bu süre içinde almazsanız tescil belgeniz Emniyet Genel Müdürlüğü veya yetkilendirdiği kurum tarafından Tescil Kayıt Belgesi Adres Kayıt Sistemindeki kayıtlı adresinize otomatik olarak postalanacaktır.
  • İkinci el aracınızın Trafik Sigortası’nı noter satışı gerçekleştikten sonra yaptırmanız gerektiğini de unutmayın. Sigorta yapılmaması halinde ise tescil belgesi Emniyet Müdürlüğü tarafından teslim edilmemektedir.


Yorumlar


    Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmamış. İlk Yorum Yapan Sen Ol !



Yorum Yap